Det er hyggelig å spille spill sammen, og sene sommerkvelder med kortspill rundt bordet etter en god middag, er noe som de aller fleste får et drømmende blikk i øynene av å tenke på. Det å spille et kortspill som Ligretto, er også noe som egner seg spesielt godt hvis man er mange, fordi man faktisk kan være helt opp til hele 16 spillere. Det er også et rimelig kjapt spill som kan spilles på bare 10 minutter, så det gir rik mulighet til å spille det på mange forskjellige tidspunkter.

Vi nordmenn elsker kortspill, og selv om det er noe som kanskje mange forbinder med hytteturer, er det likevel mange andre anledninger vi kan kose oss med å spille spill. Og et spill som Ligretto er perfekt til alt fra togturer til alt mulig annet, fordi det er et kjapt og enkelt spill som de aller fleste kan være med å spille og derfor viker som et koselig og samlende element, med lite fokus på vanskelige og innviklede regler. Men det at en kan reglene er selvsagt viktig, og de kommer her.

Reglene i kortspillet Ligretto

Ligretto spilles vanligvis med spesielle kortstokker, som kalles Ligretto-kortstokker, men hvis man ikke har tilgang på en sånn type kortstokk, er det fult mulig å spille det med en vanlig kortstokk også. Noe som er litt unikt med Ligretto er at alle spillerne må ha en kortstokk hver, og hver spiller, spiller med sin egen kortstokk. Man vet ikke hva kortene er, men man trekker ti kort hver som man legger i en bunke med forsiden opp, sånn at man ser det øverste kortet.

Deretter trekker man kort som man kaller rad-kort, som er kort som ligger på rad ved siden av hverandre med forsiden opp, til høyre for Ligretto-bunken som hver individuell spiller som er med å spille har. Ess regnes i dette spillet som 1 og alle andre kort har den verdien det står på kortet, altså har ingen kort spesiell verdi man skal huske eller ta hensyn til.

Meningen med spillet er å bli kvitt alle kortene sine som man har liggende i Ligretto-bunken, og noe som er enda mer spesielt med dette spillet er at alle spiller samtidig – så her gjelder det å være rask hvis man ønsker å på noen måte skulle ha sjansen til å vinne.

Sånn spiller du kortspillet Ligretto

En av spillerne roper Ligretto for å starte spillet, og deretter handler det om å bli kvitt så mange krot så fort som mulig. Dette gjør man ved å plassere dem i byggebunker midt på bordet. Men man kan bare legge kortene i stigende rekkefølge og med riktig symbol. Altså hjerter på hjerter og to på tre for eksempel.

Den første spilleren som blir kvitt alle kortene sine roper Ligretto stopp, og da er spillet slutt og ingen av spillerne kan lenger utføre noen som helst handlinger. Man får poeng for alle kortene man har lagt ned og to poeng minus for de man har igjen i bunken.