Det blir snakke mye om 5G for tiden, men hva er det egentlig og hvordan fungerer teknologien som ligger bak dette, hvordan fungerer det og hvorfor er det egentlig sånn at vi bytter til å bruke 5G? Det får du svar på her.
Når det kommer til å velge mobilt bredbånd, er 5G noe som noen ser etter, mens andre føler seg usikre på. Det er for mange litt uforståelig hva som egentlig ligger bak kritikken av 5G, og for å unne skape mer forståelse for hvordan det egentlig fungerer, får du her svar på noen av de aller mest vanlige spørsmålene folk har til 5G – sånn at du vet hva det faktisk dreier seg om.
Hva er egentlig 5G?
Selv om det er mye annet knyttet til diskusjonen om 5G, er 5G rett og slett bare den femte generasjonen av mobilnett. Det er den nye globale standarden for trådløse nett og følger i rekken etter 1G, 2G, 3G og 4G, som fortsatt er det de aller fleste av oss fortsatt bruker. Det som er fokuset for 5G er å gjøre det lettere å kommunisere mellom maskiner, objekter og enheter. Dette er et nett som er av høyere kvalitet, er mer stabilt og har større kapasitet enn generasjonene før dem.
Hvilken underliggende teknologi består 5G av?
5G er basert på noe som heter OFDM, og er kort fortalt en metode som modulerer digitale signaler på tvers av forskjellige kanaler for å redusere forstyrrelser. I tillegg bruker 5G en teknologi med mye bredere båndbredde når det kommer til bredbånd. På grunn av dette, er det forventet at 5G kan levere mobilnett av mye høyere kvalitet og med en helt annen hastighet enn det vi er vant til i dag
Hvordan er 5G forskjellig fra tidligere generasjoner?
De fire generasjonene som ble presentert før 5G hadde alle sammen helt unike elementer som gjøre dem til banebrytende på det tidspunktet de kom ut, selv om vi ser på dem som gammeldagse i dag. Her får du et kjapt overblikk over hva de forskjellige generasjonene bidro med, og hvordan utviklingen helt fra begynnelsen har skjedd til i dag.
1G ble lansert på 80-tallet og ga oss analog voice. Tidlig på 90-tallet tok 2G over, og vi fikk digital voice. Et lite tiår senere, på begynnelsen av 2000-tallet ble 3G presentert, og dette var på mange måter kanskje den mest banebrytende forskjellen – det var nemlig her vi fikk tilgang på mobildata. Da 4G ble lansert rundt 2010 var det mobildata som fortsatt stod i fokus, men denne gang i form av mobilt bredbånd. Felles for alle disse versjonene er at hver versjon har gitt oss større mulighet for å kommunisere enklere og bedre.
5G bygger naturligvis videre på alt dette arbeidet som de tidligere generasjonene har etablert, og vi ser et stort potensial for at det mobile økosystemet kan utvikle seg i nye retninger. Dette vil ikke minst gi oss et mer stabilt og ikke minst raskere nett, noe som hjelper mange industrier.