Før 2013 hadde ikke Alta et landemerke eller et arkitektonisk møtested man gjerne diskuterer eller ønsker å besøke dersom man er på besøk i den nord liggende byen. Dette endret seg definitivt da den lekre og majestetiske katedralen reiste seg opp i nord.

Det er ingen tvil om at Alta har masse annet å by på, men det var absolutt på tide at det også kom et arketektonisk utstillsvindu som skulle prege denne byen. Sammen med denne flotte katedralen er Alta også kjent for vakkert nordlys, hundekjøring, snøscooter safari, fottur og isfiske. Det er ingen tvil om at denne byen har mer enn nok av fantastiske aktiviteter og by på – og katedralen er intet unntak.

Den nye kirken

Nordlyskatedralen ligger altså i Alta, nesten 500 km nord for polarsirkelen. Det er et prosjekt basert på byens sterke identitet som utkikk etter nordlysfenomenet. Sentralt i konseptet er kirkerommet og den store sittegruppen, hvor en atmosfære av meditativ ro står i kontrast til den dynamiske, arkitektoniske stilen som preger bygget. Strukturen har plass til 350 personer i kirkerommet og inkluderer administrative kontorer, klasserom, utstillingsområder og menighetssal.

I spiralform reiser kirken seg oppover i et dynamisk momentum som strekker seg fra landskapet under åsen opp gjennom primærformen, før den kulminerer i klokketårnets spiss. Katedralkirken er laget av rå betong, titan og tre, og støtter det sentrale designkonseptet: en kirke som gjenspeiler sin beliggenhet. Her får du se hele Alta samlet i et og samme konsept og bygg. Dette bygge representerer alt det Alta har og by på og alt byen står for.

Hvorfor ble det akkurat en kirke?

Tidligere har Alta «bare» vært kjent for nordlys, og det ble lenge diskutert at det var ønsket et signalbygg i byen. Det kirkelige fellesråd i Alta la aldri skul på at de gjerne ønsket at denne bygningen skulle bli en majestetisk kirke man skulle ønske å besøke fra verden over. Denne kirken skulle bli en turistattraksjon for lokale og internasjonale turister. Målet var at Alta skulle bli kjent for dette bygget, og da de ble enige om at det skulle bli en kirke så begynte raskt prosessen.

Allerede i 2001 begynte man å lure på hvem som skulle skape denne kirken – og hvordan. Det ble derfor avholdt en konkurranse om hvordan denne kirken skulle utformes. Schmidt Hammer & Lassen Architects var helt klare på at nordlyset skulle spille en stor rolle i denne kirken. Den er derfor formet som en spiral som representerer det dansende nordlyset på himmelen over byen. Takket være LED-belysning så har de også fått muligheten til å ta med alle årstidene i denne vakre, men også utradisjonelle kirken.

– Betongveggen har ikke to punkter som er like høye, i tillegg heller den fem grader innover hele veien opp, opplyser Arne J. Storvann, prosjektleder for Ulf Kivijervi. Han tilføyer at betongveggen også har vært meget krevende oppmålingsmessig. Det er med andre ord ingen tvil om at dette var et utfordrende konsept det ikke var «bare bare» å få til.

Resultatet: et samlepunkt

Dette bygget har blitt et fantastisk bygg som hele byen er stolte av og som byggherrene også sier seg svært fornøyde med. – Vi har gjort et lite poeng ut av at vi nå viderefører denne tradisjonen, sier Kivijervi. Han tror det kan bli lenge til neste gang de bygger en kirke, men han håper de kan ta med erfaringene fra Nordlyskatedral-prosjektet over i andre komplekse byggeoppgaver. – Jeg tror ikke det er så veldig mange betongjobber som vil skremme oss etter å ha gjennomført dette prosjektet, sier Kivijervi.
 
Så selv om dette har vært et utfordrende prosjekt så har det virkelig satt sitt preg på byen og det er ingen tvil om at dette har blitt en skatt som mange setter pris på. Her møtes man til livets store og avgjørende øyeblikk enten det er dåp, konfirmasjon, bryllup eller begravelse. Som de sier selv så er kirken et sted man er velkommen hver dag i livet, og det blir den også absolutt brukt til.

Kirken er nemlig også opptatt av å skape et godt kirkesamfunn rundt kirken der man føler seg velkommen. For selv om denne kirken er vakker og gigantisk så betyr det ikke at de ikke inviterer til kirkekaffe og babysang. Her er det plass til alle og de ønsker gjerne at kirken skal være en plass for både små og store begivenheter i livet. Dermed er kirken ofte åpen og den byr ofte på hyggelig og nye aktiviteter som passer for både store og små. Et samlepunkt for byen, akkurat slik det var ønsket.