Dersom du tenker at nå er det på tide å takke for minnene du har hatt med din falleferdige bil fra 95, bør du vurdere om vrakpant er løsningen. Etter gjentatte stryk på EU kontroll og utallige timer på verksted er det ikke sikkert at det lønner seg for deg å fortsette å jobbe på kjøretøyet lenger. Kanskje er det på tide å la bilen forbli gode minner å starte oppsparing til en ny.

Dersom du skal vrake personbil, varebil eller campingbil kan du nemlig få 3000 kr i vrakpant. Dette er kanskje ikke all verdens, men det er en start til en oppsparing av et nytt kjøretøy. Hvis vi skal være helt ærlig så er vel kanskje ikke bilen vært stort mye mer enn det heller, eller hva? Ikke nok med at du faktisk får en liten start på oppsparingen, så er dette også en miljøvennlig løsning for å kvitte seg med bilen sin. Det skader jo ikke å takke for gode kjøreturer med en sparsom og miljøvennlig løsning.

Sjekkliste og gode grunner til å velge gjenvinning

Visste du at hele 90% av en moderne bil kan gjenvinnes til nye materialer? Er det ikke deilig å vite at gode minner, eller dårlige, og lange kjøreturer kan få et helt nytt liv. Faktisk så blir det i gjennomsnitt gjenvunnet hele 750 kilo metall fra en vraket bil. Dette er en kjempe ressurs, og det anbefales sterkt at du velger å vrake bilen, og la den gjenvinnes, fremfor at den kun blir til avfall.

Det er et par ting du skal huske på før du vraker bilen din. Det er for det første viktig at du fjerne alt av personlig eiendeler og søppel. Overraskende mange synes dette kan være vanskelig, så dobbeltsjekk under seter, i bagasjerom og hanskerom, slik at du er helt sikker. Deretter må du huske å gjerne bom- og køfribrikke fra dashbord eller frontvinduet. Sist men ikke minst så har du også mulighet til å levere inn hele ni dekk per kjøretøy. Så dersom du ønsker å bli kvitt reservedekkene i samme slengen, får du mulighet til det.

Norsk Gjenvinningsmottak

Når du leverer bilen er det viktig at du har dokumentasjonen klar. Du skal vise vognkortet som dokumentasjon på kjennemerker og understellnummer. Eventuelt kan du også vise kvitter på innleverte skilter fra Biltilsynet. Det nesten du skal vise er personlig legitimasjon, slik at de kan få utbetalt dine 3000 kr i vrakpant. Disse pengene vil du normalt få utbetalt etter ca. 4-5 virkedager. Det er også viktig å bemerke at bilen må være registrert som på-skiltet etter 1977, for at du skal kunne motta vrakpantverdien.

Dersom du leverer inn bilen til et av Norsk Gjenvinnings mottakssteder trenge du ikke tenke på avregistrering eller å avskilte. Disse mottaksstedene har også så og si alltid kapasitet og riktig utstyr, så her kan du være nesten 100% sikker på at de vil ta i mot bilen din, i motsetning til mindre mottakssteder.

Skrevet i samarbeid med billån.io