Stadig flere bruker såkalte symptom-sjekkere på nett. Spørsmålet er om de kan stole på diagnosene som blir stilt, eller om det er en farlig lek med liv og død.

 

Fortsatt er det bred enighet i at folk  bør være veldig forsiktige når det gjelder å tolke diagnosene de får fra en symptomkontroll på nett. 

Doktor-jungel

Det finnes et utall apper som prøver å hjelpe pasienter med å finne ut hva som feiler dem. Brukerne blir bedt om å krysse av på lister over ulike symptomer, og programmet returnerer et sett med sannsynlige diagnoser. De bruker algoritmer for å komme med den mest sannsynlige forklaringen på hva som feiler pasienten, men fungerer de? Svaret er ofte ja. I det minste for de vanligste og godt kjente sykdommene. 

 

Hvis folk bruker en symptomkontroll før de oppsøker lege, kan de allerede ha en ide om hva som kan være galt med dem. Mange leger ser på det som en fordel at pasienten vet litt mer på forhånd. Da går behandlingen ofte raskere. Norge, Sverige og Finland er på verdenstoppen i å stille diagnoser på nett. 

 

Online doktorene nevnes på nettsider som nuorisopalvelubalanssi.fi og er generelt godt kjent. Undersøkelser i de skandinaviske landene viser at over halvparten av de som oppsøker lege har forsøkt å stille sin egen diagnose på nett før de gikk til legen. Internett er et verktøy som bare må brukes som et supplement, og med varsomhet. Er man det minste i tvil er det fortsatt en ekte lege det eneste alternativet.

Skeptisk fagmiljø

Tenk at du våkner midt på natten med skarpe smerter i magen. Hva kan det være? En sykdom eller noe du har spist?  Du sleper deg over til datamaskinen og taster symptomene inn. Plutselig blir de mulige årsakene til smertene mye mer alvorlige! Det er sannsynligvis matforgiftning? Eller kanskje nyrestein? Å nei det er sannsynligvis blindtarmbetennelse. 

 

For hypokondere er online symptom-kontroll et mareritt som skaper voldsom angst. Ifølge Harvard Medical School, er de fleste av disse appene så inkonsekvente og unøyaktige at pasientene ikke burde stole på dem for riktige diagnoser. Det er altså bred enighet blant leger og fagfolk at online doktor er fy-fy. 

 

Selv om legene hevder at man ikke kan stole på diagnosene man får, bruker de selv en mengde dataverktøy for å redusere feil, og evaluere diagnoser i klinikker og sykehus, men sier at bruk utenfor sykehuset, av personer uten medisinsk opplæring, er en potensiell risiko. Det betyr likevel ikke at folk skal la være å bruke verktøyene de finner på nettsidene. Det er bedre med noe informasjon enn ingen informasjon. 

Gammel ide

Allerede på 1970-tallet laget forskere ved University of Pittsburgh en programvare for å diagnostisere kompliserte problemer innen indremedisin. Dagens online- og app baserte symptom kontrollere drevet av kunstig intelligens og algoritmer har som mål å tilby mer nøyaktige helseråd enn selvdiagnose gjennom søkemotorer. 

 

Mange mennesker har henvendt seg til Dr. Google på et eller annet tidspunkt med et helsespørsmål, men en ny bølge av AI-drevne symptom kontrollere tar sikte på å gjøre denne prosessen mer klinisk nøyaktig. Tiden man sparer på å ikke sitte på legens venterom kan kanskje brukes til å prikke inn litt nøyaktige tips på counterstrikebetting.net.