De norske klimaforholdene kan være røffe for taket ditt. En dag kan det være høljende regn, den neste kan det bli tungt med snø og den tredje kan sole skinne som aldri før. I sydligere land er dette utfordringer de aldri trenger å tenke på, men her må vi ta det med i betraktningen. Vær med veldig kalde temperaturer er noe vi må forvente. Vi derfor ta tak-jobben på alvor.

Kraftige væromslag er noe vi alle kjenner godt til. Over natten kan sommeren være historie, og høsten gjøre sitt inntog. Diss skiftningene fra varme, til frost og igjen til tiningsperioder er harde for taket vårt. Det å ikke ta ansvar for taket nå, kan føre til at det blir mye dyrere i fremtiden. Selve arbeidet blir da også mye mer omfattende.

Om du er opptatt av bygg, er det lurt å lære mer om det. Det finnes heldigvis mengder med god informasjon å finne på nettet. Uansett hva du ønske å lære deg, vil en god instruksjonsvideo ta deg langt på vei. Det er faktisk ikke alltid vi må leie inn profesjonelle for å ta jobben. For noen jobber, er det imidlertid lurt. For de fleste gjelder dette når vi skal legge nytt tak.

På huset vårt er taket det som er aller mest utsatt, samtidig som det er noe av det som må tas best vare på. Om taket er dårlig vil boligen din raskt falle betraktelig i verdi. Om du skal selge og taket er gammelt, vil derfor det å legge nytt takk først være smart. Du kan da forvente at boligen din vil selges til en adskillig høyere pris.

Hvorfor bytte tak

Det er flere grunner til at vi velger å bytte tak, det at vi planlegger å selge er som sagt en. Andre ting kan være ting som slitasje, eller at det har blitt skade på taket. Om problemet er lekkasje, bør du reparere denne rasket mulig, for å unngå skade i selve tak-konstruksjonen. Om dette skjer vil reparasjonen bli adskillig mye mer omfattende, tidkrevende og svært kostbar.

En annen grunn til at mange velger å bytte tak, er oppgradering. Kanskje du ønsker å etterisolere, eller å energi-effektivisere taket. Den mest populære måte å energi-effektivisere hjemmet er å legge solcellepanel. Dette er noe vi vil se enda mer av i fremtiden. Hvor perfekt er det ikke å ha sitt eget kraftverk på taket! På en side som GO-Online.no, kan du lære mer.

Om du både legger nytt tak med god isolering, og legger solceller, vil du ha et hus som er rustet for fremtiden. Det å bruke solen som energikilde, er en veldig bærekraftig måte å lyse opp huset på. En annen fordel er at du kan selge overskudds-strømmen til tilbake til kraftverkene når du har for mye. Da tjener du plutselig penger på taket ditt, og alle investeringen vil betale seg selv.

Det å vite at taket ditt er miljøvennlig føles godt. Dette burde imidlertid ikke bare begrense seg til taket. Også resten av huset fortjener å utformes på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Heldigvis er det mer bevissthet rundt dette nå, og du kan velge både varmepumper og mer miljøvennlige maskiner til huset ditt. Et grønt hjem, er et smart hjem som tenker langsiktig.

Valgets kval

Etter å ha tatt en vurdering av taket ditt, har du to valg. Enten kan du la det være som det er, eller du kan gjøre noe med det. Om du bestemmer deg for å bytte til et nytt, må du først velge hvilken type tak du vil legge. Her kan du vurdere om det er shingel, plater, eller betong som vil gjøre seg best. For å avgjøre det kan det være lurt å få en ekspertvurdering.

Etter at et firma har vurdert taket, vil du motta et prisoverslag. Dette skal inkludere jobbgaranti og avfallsgaranti. Det er også firmaets oppgave å sørge for at sikkerheten er tilfredsstillende. Det vanligste er at det settes opp et stillas for å ivareta denne. Denne pakken kan være kostbar, men er en nødvendighet, om du ikke selv bestemmer deg for å legge taket.  

Når du legger nytt tak, kan det være lurt å ta noen følgekostnader. Det vil si at du får gjort annet arbeid på taket i samme slengen som taket skal legges. Dette kan være reparasjon av takrenner, pipehatt, vindskier og eventuelt snøfangere. Det er like greit og fikse på dette, når stillaset allerede er satt opp.

En annen viktig ting å ta hensyn til når du legger tak er estetikken, og det å velge et tak som passer inn i ditt nærområde. I disse tider hvor mange har hjemmekontor, bør du også vurdere når jobben skal gjøres. Taklegging fører ofte en del støy med seg. Når alt dette er vurdert og tatt en avgjørelse på, er du klar for å legge et flott nytt tak. Lykke til!