Det kan være veldig vanskelig å bestemme hvilken type bolig som er mest fordelaktig når man begynner å overveie å flytte hjemmefra. I denne artikkelen vil vi gi deg en guide til ulike typer boligtyper, slik at valget blir lettere for deg.

Hvorfor velge en eierbolig?
Når du velger å skaffe en eierbolig, må du være forberedt på å legge ned et visst beløp for å få lånet ditt gitt bevilget av banken. En eierbolig er den dyreste formen for boligkjøp, og du unngår derfor ikke å snakke med banken om et eventuellt banklån. Fordelen med en eierbolig er at du har kontroll over boligen. Du kan leie ut leiligheten, du kan renovere leiligheten, og du kan i utgangspunktet gjøre akkurat hva du vil med leiligheten.

Å sitte i en eierbolig kan i mange tilfeller være billigere enn en leiebolig ettersom du med et obligasjonslån kan du få lånet til en svært lav rente. Den største fordelen ved å skaffe en eierbolig er muligheten for at boligen øker i verdi når man selger. Men selvfølgelig gjelder dette også omvendt, hvis boligen faller i verdi. Det er stor risiko forbundet med å ha en eierbolig, og man bør derfor helst bo der i mange år før det kan lønne seg.

Hvorfor velge en leiebolig?
Når du leier et hjem, må du vanligvis betale et bestemt beløpp som du får tilbake når du ikke bor i boligen lenger. I tillegg må du betale en fast sum som bestemmes av utleieren. Fordelen med leieboliger er at du kan flytte inn og ut av hjemmet relativt enkelt. Det er ingen utgifter forbundet med å flytte ut fra bolingen, noe som kan være en stor fordel hvis du bor med en kjæreste eller en veninne i ung alder. Deretter kan du alltid flytte fra leieboligen hvis det oppstår problemer. Du unngår også å få en stor gjeld i banken.

Ulempen med å leie en bolig er selvfølgelig at pengene går til utleier hver eneste måned, og du får derfor ikke noe penger når du flytter fra leiligheten, noe som kan være litt problematisk i forhold til om du vil kjøpe din egen bolig og trenger en relativt stor utbetaling.
Derfor vil mange generelt si at leieboliger er reservert for personer som ikke planlegger å bo i bolingen i mange år da man "kaster penger ut av vinduet" hver eneste måned.

Hvorfor velge en andelsbolig?
I 2018 ble det laget en lov at forutsetningen for å kunne låne til en andelsbolig var at man skulle kunne legge ned 5% av kjøpesummen selv. Hvis du låner 1 million, må du derfor kunne legge ned 50 000 kr. Du må derfor spare penger.

Fordelen med andelsboliger at det er betydelig billigere enn en eierbolig, og risikoen for at du til slutt mister penger er svært liten, siden du bare eier en liten andel. En annen fordel er at du når du kjøper en andelsbolig oså har mulighet til å få penger igjen når du selger hjemmet, da du betaler lånet ditt til banken hver måned. Utforsk alternativene dine for lån uten kredittsjekk på Matchbanker.no.


Forhåpentligvis hjalp denne artikkelen deg med å finne ut hva slags boligkjøp du skal gjøre. Hvis du vil ha inspirasjon til ditt hjem, kan du med fordel sjekke ut Georg Jensen Damask . Når du har kjøpt et hjem, kan du feire det ved å kjøpe litt sugarbearhair fra Hairlust.