Kryptovaluta og online gaming er to ting som har blitt utrolig populært den siste tiden. Derfor er det ingen overraskelse at de to fenomenene har blitt kombinert i det vi kjenner som krypto gaming. Dette fungerer mye grunnet den utviklede blokkjede teknologien, som sørger for sikkert og morsomt spill.

Slik fungerer blokkjede teknologi

Dersom man har lyst til å teste ut krypt gaming, eller bare vil kjøpe kryptovaluta, så er det viktig å forstå seg på blokkjede teknologi. Denne fungerer som en regnskapsbok, som er desentralisert og distribuert digitalt. Funksjonen til den digitale regnskapsboken er å forsørge sikkerhet og trygge transaksjoner med kryptovaluta, slik at det ikke kan jukses i overføringer. Blokkjede teknologien har mulighet til å registrere, synliggjøre og spore alle digitale transaksjoner med kryptovaluta. Deretter lagrer de alle transaksjoner i blokker, derav navnet blokkjede, slik at de er synlig for alle.

Ettersom teknologien sørger for sikkerhet, er den særlig brukbar i situasjoner der tillitten er lav. Kryptovaluta er desentraliserte, og det er derfor ingen sentral bank eller finansiell institusjon som sørger for sikkerhet i transaksjoner, og derfor bruker man blokkjede teknologi for å gjøre det trygt. Denne desentraliseringen gjør faktisk at krypto gaming er mye tryggere enn annen online gaming, ettersom den gjør det vanskelig å lure andre eller jukse i spillet.

Det finnes to typer krypto gaming som man skiller mellom. Du har den ene der blokkjede teknologi er basen for hele spillet, og den andre der kun er der for spillets handelsplattform og økonomi. I den sistnevnte lar spillets handlesplattform deg kjøpe og selge eiendeler til andre på tvers av spill, som verifiseres av blokkjede. I den første typen er hele spillet og alle transaksjonene integrert i spillet og det blir lagret og verifisert som nye blokker i blokkjeden.

Skifte i eierskap

Krypto gaming har åpnet opp for et skifte i eierskapet. Dersom man har testet ut tradisjonell gaming, vet man at det er spillutviklerne som sitter igjen med gevinsten, ettersom det er sentralisert eierskap. For å kunne kjøpe ting i spillet må man selv sette inn fiat valuta, for eksempel norske kroner, slik at de blir vekslet til spillets egne valuta. Pengene du har her har ingen verdi utenfor spillet, og ikke en gang i andre generasjoner av spillet. 

En rekke digitale spill kommer med nye versjoner årlig, der tidligere inntjeninger og prestasjoner går tapt dersom man skifter til det nye. Skaperne bak spillet derimot, sitter igjen med gevinst, ettersom de allerede har tjent penger. Dette skjer år etter år.

Krypto gaming gjør en drastisk endring i eierskap, ettersom pengene du setter inn og spiller med i spillet faktisk kan tas ut og brukes andre steder. Valutaen er desentralisert, og kan brukes på tvers av spill og i alle kommende generasjoner. Dermed er pengene du tjener på gaming faktisk verdt noe.

Populær spill-krypto

I dag er det kryptovalutaen til Ethereum, Ether (ETH) som er ledende når det kommer til krypto gaming. Man kan bruke Ether til å kjøpe ting i spillet, det kan for eksempel være et nytt skin eller et bedre våpen. Produktet du kjøper her vil deretter bli lagret som en token som er non-fungible. Disse er best kjent under navnet NFTs, og du har helt sikker hørt om det før. Det blir ofte vist som digital kunst, men kan i realiteten være nærmest hva som helst, også gjenstander i digitale spill. En NFT representerer en unik eiendel på blokkjeden, og det er kun du som har eierskap til dette. Det blir også verifisert via kjeden, og du kan selv selge og kjøpe den om du ønsker.

Play-to-earn

I dag finnes det mange spill som er laget på blokkjeden, og som aktivt bruker NFTs. Disse spillene byr på utrolig mange unike muligheter. Eksempler er spill der man kjemper mot hverandre, og bytter rundt på figurer som alle er en NFT. Etter hvert i spillet kan man avle figurer og tjene tokens. Når man har tjent tokens, kan disse veksles i Ether, og videre i norske kroner. Dermed kan du faktisk spille for å tjene penger. Dette tar spillet fra å kun være noe man gjør som en hobby for å ha det morsomt, til å faktisk bli en inntektskilde. Dersom man er god nok kan man tjene gode penger på det, og det gjør seg til en fin sidejobb om man har spill talent. Slike play-to-earn spill ble særlig populært under pandemien, der mange oppleve å miste jobben sin, og kursen på en rekke krypto steg.

Krypto gaming har trolig en lysende fortid foran seg, med tanke på hvor populært krypto er, og hvilke store muligheter de gir for spillerne sine. Man kan selv teste det ut, og sjekke om det er noe for deg. Du har også muligheten til å kjøpe kryptovaluta og NFTs utenfor spillet, og bli en kryptoinvestor.