Et omstartslån kan være en god mulighet for deg som sliter med økonomien, og som har betalingsanmerkninger, gjeld eller inkasso fra før. Dersom du er kjent med lån og søknadsprosessen, så vet du at dette ikke er gode ting å ha med deg dersom man vil ta opp et lån. Omstartslån er likevel laget slik at det blir lettere for deg å få oversikt, og bemanne lånene og gjelden du allerede har. La oss ta en nærmere titt på hva det innebærer.

Samle gjelden din

En stor fordel med omstartslån er at du kan samle all gjelden din til en sum. På denne måten har du færre tall du skal forholde deg til, og du behøver kun å fokusere på den samlede gjelden din. For å kunne ta et omstartslån må du sette boligen som sikkerhet hos långiver. Dette må du gjøre slik at banken er sikker på at du har verdi til å bemanne lånet, i tilfelle du ikke kan møte terminbeløpene til tide. Du kan låne opp til 85% av boligens verdi, noe som kan hjelpe stort om man er i en økonomisk krise.

For å regne ut hvor mye gjeld man har må man plusse sammen all gjelden fra alle lånene sine, dette kan for eksempel være fra forbrukslån, kredittgjeld, studielån og boliglån. Hver for seg er ikke disse nødvendigvis noe ille å ha, men samlet sett kan de gjøre mer skade. Det er uansett lurt å samle de for å få en oversikt over hvor mye man skylder, og hvordan man bør planlegge livet sitt for å komme seg rundt lånet. Dersom man er i gjeld bør målet alltid være å nedbetale den så fort som overhodet mulig, for å slippe at lånet blir for dyrt. Dersom man i tillegg har betalingsanmerkninger eller inkasso, bør alltid fokus ligge på å kunne betale til tiden, slik at man får økonomien på rett spor igjen.

Før du tar opp et omstartslån

Et omstartslån kan være den rette utveien for deg som er på utkikk etter økonomisk hjelp, men som har betalingsanmerkninger eller lignende fra før. Før du tar opp et slikt lån, eller får noe annen økonomisk hjelp, er det viktig at du setter deg godt inn i hva det innebærer. Hvilke krav stilles til deg som låntaker, og hvordan vil betalingsperioden se ut. Det er viktig å tenke kritisk, og få med seg alt av informasjon, slik at det blir så trygt som mulig for deg å ta opp et lån.


Det å låne penger er helt normalt, og de aller fleste vil møte på dette en gang i livet. Det kan være dersom du skal kjøpe hus eller bil, men også om du er i en økonomisk situasjon der et lån er mest gunstig. Undersøkelser viset at nordmenn har enormt mye gjeld, men at det er et nordisk land som har mer enn oss. Så lenge man søker om et lån som passer deg, og som man har råd til å betale, så kan det være en fin finansieringsmulighet for mange.